Történetünk

Mátraszentimre-Fallóskút, a zarándokhely

Mátraszentimre-Fallóskút település a Mátrában található, közigazgatási besorolását tekintve üdülőövezet. A Mátra fennsíkjától (Óvártól Ágasvárig) keletre a Galya-tetőig húzódó gerince, délre a Bagolyirtás-Tóthegyes vonulata és a nagyparlagpusztai medencerész között elterülő 700-800 méter magasra emelkedő területnek a közepén fekszik. Az itt élők szerint nevét valószínűleg az alatta lévő bővizű Vállós-kúttól kapta, az odatelepült szudétanémetek kiejtése révén lett Fallóskút /v=f/. A terület egykor Hasznoshoz tartozott, majd Mátraszentimre megalakulásával ennek része lett. Itt épült fel a felső-mátrai templomok közül talán a legismertebb, amely mára országszerte ismert zarándokhellyé bővült.
A zarándokhely története 1947-ig nyúlik vissza, amikor egy hasznosi asszonynak, Sánta Lászlónénak (Klára asszonynak) többször megjelent a Szűzanya. A látomások idején Klára asszony férjével együtt útra kelt és közösen meglelték a forrást, amely mellé hamarosan kápolna épült. A kis kápolna építése 1948. szeptemberének első napján kezdődött meg. A kápolna és környezete az évek során sokat változott, formálódott.
A templom építése az 1970-es években kezdődött el, majd 1988-ban a régi kápolna elé új torony épült. A következő évben felépült az új kápolna, melyet 1990-ben az Erdők királynője tiszteletére szenteltek fel, míg a Béke királynéja templom építési munkái 2006-ban fejeződtek be. A zarándokhelyet érinti a Mária út, a környékbeli településekről jelzett turistaúton is lehet eljutni oda. A kegyhely autóbusszal vagy gépkocsival egészen közel megközelíthető, a gépjármű parkolóktól rövid sétával elérhető. A szépen rendben tartott, gondozott környék meghitt hangulatot kölcsönöz az idelátogatóknak.
A kápolna előtt a különlegesen szép, egyedi tűzzománc stációk Rácz Gábor iparművész alkotásai. Az ország különböző településeinek adományaiból készültek el 1992-ben, melyhez még a tengerentúlról is érkeztek adományok. 1996-ban készült el a szabadtéri oltár, illetve a kápolna előtti márvány Mária-szobor. Az elmúlt évek során folyamatosan bővült a látnivalók köre, ma már faragott kapu fogadja a látogatókat és befedésre került a kápolna előtti Mária-szobor is.
A zarándokhely több évtizedes fejlesztésében komoly érdemei vannak a település plébánosának, Kacsik Árpádnak. Fallóskút sajátossága, hogy 2011-ig (haláláig) itt élt Magyarország egyetlen főállású remetéje, Szél Sándor Paszkál, aki szívesen mesélt a zarándokoknak, kirándulóknak a zarándokhely történetéről. Közvetlenül a kápolna előtt található a kút, amelynek vízéért az ország legtávolabbi pontjairól, sőt a határokon túlról is nap, mint nap érkeznek zarándokok. Árnyas fák közt, csendes erdei környezetben található a mára már kiépített kegyhely, amely nemcsak a zarándokok számára, hanem a kirándulóknak, és a csendet, megnyugvást keresőknek is kiváló célpont.

Az adott cikk linkje: https://www.falloskutikapolna.hu/tortenetunk/